Restoran ExEmporio u Zenici svojim gostima nudi jedinstven prostor za jelo i piće.
Nalazi se na prvom spratu Shoping City-a i prima do 120 osoba u bilo koje vrijeme, a posebno kreirani meni zadovoljit će ukus svih gurmana.
Iz restorana se pruža panoramski pogled na atletski stadion te dodatno podiže pozitivnu atmosferu restorana.
Restoran nudi specijalitete internacionalne kuhinje kao i ukusna jela tradicionalne Bosanske kuhinje i raznovrsna alkoholna i bezalkoholna pića i napitke.

Smetovi su poznato izletište Zeničana. Od centra grada udaljeno je oko 8 kilometara. Nalazi se na 1025 metara nadmorske visine. Za rekreativce su uređene staze za šetnju, vožnju biciklom, mjesta za odmor i druge oblike rekreacije. Izgrađeni su sportski tereni za košarku, nogomet i odbojku na pijesku, staze za brdski biciklizam i planinarenje.

Također, na Smetovima se nalazi i Planinarski dom “Željezara” koji može smjestiti sportiste i rekreativce, a uskoro će se ponovo otvoriti i staza za skijanje. Smetovi nude prirodne ljepote koje nikog neće ostaviti ravnodušnim, u svim godišnjim dobima.

JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata d.o.o. Zenica posjeduje Streljanu koju najviše koriste Streljački klub Zenica, ali i rekreativci koje interesuju vještine streljaštva. Objekat se nalazi u ulici Goraždanska bb.

ŠTA JE STRELJAŠTVO

Streljaštvo je takmičarski i rekreativni sport koji razvija umijeće pogađanja pokretnih i nepokretnih meta korištenjem različitih vrsta oružja, i to specifično različitih tipova pušaka i pištolja.
Specifičnost streljaštva je vezana za činjenicu da se svaki takmičar predstavlja pojedinačno. U streljaštvu je u tom kontekstu izražena sportska borba sa vlastitim granicama. Dakle ono što takmičaru stoji na putu do savršene izvedbe i najboljeg mogućeg rezultata nije drugi takmičar nego limiti tehnike i psihologije samog strijelca. Upravo zbog toga se streljaštvo može ocijeniti kao sport u kojem je psihologija sa rezultatom vezana snažnije nego u bilo kojem drugom sportu.

Još jedan od objekata kojim upravlja Javno preduzeće za upravljanje i održavanje sportskih objekata, a koji je izdat pod zakup. Kuglana je opremljena savremenom opremom koju najčešće koriste zenički bowling klubovi za potrebe treninga i takmičenja, a otvorena je i za rekreativce. U sklopu kuglane nalazi se moderno uređen ugostiteljski objekat.

Posjetitelji mogu očekivati ugodan ambijent i kvalitetnu uslugu.

ŠTA JE KUGLANJE?

Kuglanje je sport u kom takmičari kotrljanjem teške kugle po ravnoj površini nastoje pogoditi set čunjeva postavljenih na drugom kraju kuglačke staze. Kuglanje spada u sportove (kao i hodanje, podizanje tegova i sl.) te ubrzava sagorevanje kalorija i aktivira i izrađuje mišićne grupe koje se ne aktiviraju često. Savijanje i istezanje tokom kuglanja izuzetno je dobro za vezivna tkiva, ligamente, mišiće ruku, zatim za oblikovanje tijela i gubitak prekomjerne te održavanje zadovoljavajuće tjelesne težine. Osim poboljšanja zdravlja i bolje tjelesne spremnosti, kuglanje većini praktikanata donosi nova prijateljstva, druženje i uči ih boljoj socijalizaciji, ekipnom duhu i otvorenosti zbog čega mnogi psiholozi ovu aktivnost smatraju izuzetno važnom za modernog čoveka i psiho-socijalnu korist koju ona donosi pojedincu stavljaju čak ispred fizičke. Ova aktivnost izuzetno je cjenjena i kod osoba s invaliditetom. Naravno, kao i u svakom drugom sportu, i u kuglanju postoji opasnost od povreda ali, uz fokusiranost, stalnu fizičku aktivnost i ispravno zagrijavanje prije svakog meča, one se mogu sprečiti.

Prije više od pet decenija u naselju Crkvice izgrađen je kompleks otvorenih bazena. Bazeni kapaciteta 3000 kupača otvoreni su 14. maja 1965. godine. Na ovaj način Grad je dobio novu dimenziju, a građani priliku da ljetne dane provode u ugodnom ambijentu blizu svoga doma.

Svim posjetiocima u ponudi je kompletan sadržaj za sunčanje i kupanje, odnosno alternativa za odlazak na morske destinacije. Kompleks je sastavljen od tri bazena za odrasle, te jednim bazenom za djecu. Jedan od bazena je opremljen i olimpijskom skakaonicom sa platformama od pet i deset metara. Pored četiri bazena u kompleksu se nalazi teren za odbojku na pijesku, mali nogomet i košarku, tuševi, sanitarni čvorovi, te velika ponuda u oblasti ugostiteljstva.

U toku jedne sezone kompleks bazena u Crkvicama posjeti nekoliko desetina hiljada građana. Na bazenima se priređuju i kulturno-zabavni sadržaji što ovaj objekat svrstava u jedan od najboljih i najposjećenijih u okolini.

O kvalitetu vode brinu renomirane državne institucije iz ove oblasti, a o sigurnosti posjetilaca brine spasilačka služba. Kontinuirano u kompleks bazena u Crkvicama se vrše ulaganja u obnovu infrastrukture, a sve s ciljem da se posjetiocima pruži vrhunska ponuda i ugođaj. Zenički bazeni su mjesto za cijelu porodicu.

Vijeće Grada Zenica je na svojoj osmoj sjednici održanoj dana 25. maja 2017. godine donijelo Odluku o davanju naziva Gradskoj areni po imenu rahmetli Husejina Smajlovića, prvog gradonačelnika Grada Zenica.

Ideju o izgradnji dvorane pokrenuo je Gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović. Izgradnja Arene započela je u februaru 2007. godine, a završena je i otvorena dvije godine kasnije, tačnije 20. marta 2009. godine na Dan grada Zenice uz prigodnu manifestaciju i defile zeničkih sportista i kulturnih radnika, pri čemu je otvoreno 14. po redu “Zeničko proljeće”.

Na svečanosti otvaranja Gradske arene pored domaćina prisutni su bili delegacije iz Švedske, Njemačke i Mađarske, predstavnici diplomatskog kora, te brojni drugi zvaničnici.

Iste noći održan je koncert bosanskohercegovačkog umjetnika Dine Merlina.

Višenamjenska dvorana najviše se koristi za sportske aktivnosti, a njena  multifunkcionalnost ostavlja mogućnost i za koncertnu djelatnost. Kapacitet dvorane iznosi 6.145 sjedećih mjesta, a u toku održavanja koncerata (tribine i parter) može primiti više od 10 hiljada posjetilaca.

Jedan od simbola grada i omiljeno mjesto Zeničana je Kamberovića Polje, oaza zelenila u urbanoj sredini. Tu se nalaze brojni sportski tereni od atletskog stadiona, teniskih terena, kao i terena za odbojku, košarku, nogomet, futsal, a tu su i biciklističke staze i staze za šetnju.

Zenica je 2006. godine dobila još jedan vrijedan sportski objekat. U kratkom roku izgrađen je moderni atletski stadion za potrebe održavanja Balkanskih atletskih igara.Iste godine Zenica je organizirala Balkansko prvenstvo u atletici.

2007. godine Zenica je bila domaćin Evropskog B Kupa u atletici gdje su Zeničani imali priliku gledati nastupe vrhunskih evropskih atletičara. Atletski stadion pruža mogućnosti treninga i održavanja takmičenja evropskog nivoa.

Svoje prve atletske korake napravio je na ovom stadionu i Amel Tuka, osvajač broznane medalje na Svjetskom prvenstvu u Pekingu. Atletski stadion koriste i mnogi zenički rekreativci jer pruža izvanredne uslove za sticanje dobre tjelesne kondicije.

Teniski tereni smješteni na Kamberovića polju upotpunjuju grad Zenicu kao najveći sportski centar u BiH. Kamberovića park je svojevremeno bio mjesto velikih skupova i manifestacija na kojima se okupljalo i do 100 hiljada sudionika.

U blizini Sportsko-rekeacionog centra Kamberovića Polje nalazi se hotel, Gradska arena “Husejin Smajlović” i trgovački centar sa pratećim sadržajima.

Virtual Dizajn Studio bavi se dizajnom i izradom web stranica, grafičkim dizajnom, izradom Google Business View virtualnih šetnji, whiteboard & explainer animacijom i drugim oblicima marketinga.

U svom sastavu ima i nekoliko portala i online oglasnika u kojima se oglašava preko 100.000 oglašivača. Svi oglasnici su besplatni.

U svojoj bogatoj historiji ova škola je, kroz svoj razvoj, mijenjala nazive, struke zanimanja, kao i broj učenika i zaposlenika. Prema dostupnim pisanim izvorima, ova škola ima pravo da pominje svoje početke nastanka i djelovanja, još od školske 1927/1928. godine. Naime, te godine je u Zenici osnovana Mješovita građanska škola, koja je u svom razvoju u više navrata mijenjala smjer. Prilikom opšte kategorizacije građanskih škoia, zenička Mješovita građanska škola je nazvana školom zanatsko-industrijskog smjera. Međutim, godinu dana kasnije, na zahtjev građana, škola je promijenila smjer i nazvana je Građanskom školom trgovačkog smjera.

U periodu od 15.11.1969. godine do 31.12.1978. godine škola je imala naziv: Školski centar zao brazovanje trgovinskih i ugostiteljskih radnika Zenica, od 01.01.1979. godine do 30.11.1998. godine: RO školski centar usmjerenog obrazovanja, od 01.12.1998. godine do 06.05.2003. godine: Stručna ugostiteljsko-trgovinska škola Zenica, od 07.05.2003. godine do 04.08.2008. godine: JU Mješovita trgovinsko-ugostiteljsko-poljoprivredna srednja škšla u Zenici, a od 05.08.2008. godine i danas ova škola ima naziv: JU Mješovita srednja škola Zenica.

Ova škola je iznjedrila destine, stotine pa i hiljade stručnjaka svog zanata i zanimanja iz oblasti ugostiteljstva, trgovine, poljoprivrede, vetrinarstva, prehrambene industrije, kao i mnoge poznate prosvjetne djelatnike, vrsne sportiste, estradne i kulturne djelatnike, ministre, rukovodne djelatnike i mnoge druge.

JU Mješovita srednja škola u Zenici od školske 2004/2005. godine počinje da implementira tzv. modularni način obrazovanja po EU VET programu. Ovo je prva škola u Zenici koja na ovaj način daje doprinos reformi stručnog obrazovanja. EU VET program se zasniva na racionalizaciji i modernizaciji stručnog obrazovanja i obuke u Bosni i Hercegovini.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram